En quin nivell de felicitat et trobes?

19 octubre, 2020

Les tecnologies ens han ajudat a viure en un món en el qual els nostres desitjos poden trobar una gratificació immediata. Et falta una dada? Vés a Google. Tens gana? Encarrega menjar a través d’una aplicació i t’ho porten de seguida a casa.

Els nostres desitjos semblen interminables, i de fet desitjar no és cap cosa dolenta. El desig és promotor de millores tecnològiques i d’innovacions. Sense el desig de més, el benestar humà i la capacitat de generar el bé s’aturaria. Ara bé: sovint es confon la gratificació immediata amb la veritable felicitat.

La psicòloga Sonja Lyubomirsky, en el seu assaig The How of Happiness (2007; Penguin Books), defineix la felicitat com “una experiència de joia, la satisfacció, de benestar positiu, combinada amb el convenciment que la pròpia vida és bona, significativa i valuosa”. Si bé la gratificació immediata pot aportar una espurna de felicitat, la felicitat en majúscules ve acompanyada d’una experiència de plenitud vital.

L’espurna de plaer que ens regala la gratificació immediata només és el primer nivell a l’escala de la felicitat de Mn Robert Spitzer. Spitzer, basant-se en les ensenyances de la filosofia clàssica, ha definit quatre nivells de felicitat, de la més primària a la més elaborada i satisfactòria.

El nivell 1 de felicitat correspon als impulsos de la gratificació immediata, el plaer físic i l’excitació. Comprar el meu cotxe preferit, degustar el gelat que més m’agrada… La “felicitat” que aporta el nivell 1 té una curta durada, i una certa buidor. No afecta els altres, només m’afecta a mi.

El nivell 2 de felicitat correspon al desig de satisfer l’ego. L’univers existeix per servir-me. Al nivell 2, les persones busquem prosperar i guanyar en el joc de la vida. Que ens reconeguin a la feina. Que ens prioritzin. Per tal de guanyar felicitat en el nivell 2, els altres han de perdre. És cert que tots necessitem prosperar en la vida per guanyar autoestima i credibilitat, però si ens quedem estancats en el nivell 2 com a font dominant de felicitat, acabem obsessionats per aconseguir més i més, i mirem els altres de manera paranoica, com si ens volguessin arrabassar les nostres potencialitats de felicitat.

El nivell 3 de felicitat també està relacionat amb l’ego, però ara és un ego que es replega cap enfora. En aquest nivell, posem els nostres talents al servei dels altres. Encara es tracta de guanyar, però és més un jo guanyo-tu guanyes. Volem canviar el món, deixar empremta, i la felicitat que aconseguim en aquest nivell és molt més perdurable.

En el nivell 4 busquem realment la plenitud de la vida. Aquí ja ens adonem clarament que la felicitat no es troba ni en l’ego ni en les coses materials. Ens empeny un desig definitiu de bellesa, amor, veritat. Clarament ens adonem que la felicitat es troba quan sortim a la recerca de la transcendència. Per a un creient, el nivell 4 és acostar-se a Déu. Aquest nivell de felicitat és el més definitiu, profund i durador.

I tu, en quin nivell de felicitat et trobes?