Com crear a casa un clima de gratitud?

14 maig, 2020

Estem vivint dies en els quals potser ens resulta difícil deixar de centrar la nostra atenció en les coses que no van bé: les dramàtiques conseqüències de la pandèmia del Covid-19, els maldecaps econòmics que està provocant a tantes empreses i llars, la llunyania física de les persones que ens estimem i la incomoditat d’haver de passar tantes hores reclosos a casa…

Davant d’aquest panorama… Com ens ho podem fer per sortejar aquest camp de mines de negativitat i pessimisme? Aquí van algunes idees que ens poden ajudar a enfortir la gratitud en la nostra vida i promoure-la dins de la nostra família:

# 1. Riure en família

L’humor és un element crucial per mantenir-nos agraïts i positius. Està clar, però, que no tots tenim gràcia però només és qüestió d’intentar-ho. Cal trobar maneres de riure amb els altres, utilitzant la imaginació. Aquests dies, per les xarxes hem vist famílies parodiant escenes d’un musical, intentant reptes inversemblants o disfressar-se sense cap sentit del ridícul… Són famílies que han sabut trobar un espai per l’humor, per deixar de banda els maldecaps i les incomoditats i riure plegats.

# 2. Dona les gràcies… amb imaginació

Diverses investigacions científiques demostren que ser agraït contribueix enormement a la nostra salut emocional, però l’agraïment no actua com una vacuna, sinó com una vitamina que cal prendre diàriament i que cal administrar les dosis d’una manera genuïna. Cal que sapiguem trobar aquelles coses per les quals moltes persones no creuen que se’ls hi hagi de donar les gràcies, per exemple, per escoltar-te, per la forma de preparar el dinar o per la manera d’explicar una anècdota… Són petites coses per les quals agraeixes el que sovint donem per fet. També tenim molts motius per donar gràcies a Déu i aquest senzill acte interior ja provoca una diferència positiva en la nostra vida.

#3. Fes el de sempre… Però diferent

Aquests dies de confinament segur que has vist alguna persona compartint a les xarxes socials alguna manera molt imaginativa de fer exercici, de cuinar un plat, de decorar la llar… Oi que l’exemple d’aquesta persona t’ha ajudat? Doncs aquesta persona pots ser tu. Tu també pots ser una font d’esperança i inspiració per a la teva família fent el que toca… però diferent.

# 4. Busca la llum

Quan hi ha tantes notícies negatives als mitjans i tants motius pel desànim o el pessimisme al nostre voltant, se’ns pot fer difícil aixecar el cap i mirar més enllà i veure la llum. Cal una mica d’entrenament per saber concentrar la nostra atenció en aquelles petites grans coses que passen al nostre voltant, en els petits miracles que moltes persones estan fent realitat amb el seu esforç i la seva solidaritat o en algun record –un objecte, una fotografia, una carta…– que ens transmet l’afecte i l’agraïment d’una altra persona.