Per què TikTok enganxa tant?

18 maig, 2021

L’evolució en el consum digital ha estat molt ràpida. Facebook va començar mostrant-nos contingut cronològic -en ordre de publicació- limitant la nostra decisió sobre quin contingut vèiem a les sol·licituds rebudes i les peticions enviades d’amistat. Ets el meu amic? Veig les teves publicacions. Bastant senzill.

Amb el pas el temps, Facebook va introduir el seu algoritme, capaç de mostrar-nos un nou ordre de publicacions, segons els interessos que anàvem acumulant al llarg de el temps. Instagram va portar el consum algorítmic a un altre nivell: ja estàvem acostumats a no veure publicacions cronològicament sinó en l’ordre que l’aplicació decidia. Altres xarxes socials, com Twitter o YouTube també es van sumar a aquesta tendència. Mitjançant el consum per suggeriments de l’algoritme s’aconsegueixen dues coses:

  1. Sempre hi ha contingut nou. Al recarregar la secció de notícies, sempre descobrim nous continguts, la qual cosa ens porta a passar més temps utilitzant l’aplicació per descobrir més.
  2. Ens acostumem a consumir coses que no sabíem que anàvem a consumir. Aquesta sensació de “dispersió” fa que la publicitat sigui menys intrusiva i ens interessi més, i a el mateix temps, ens porta a refrescar les notícies encara que sapiguem que cap dels nostres amics o comptes seguides ha publicat res de nou recentment.

Tant és així que TikTok aconsegueix l’últim pas en el consum algorítmic. Encara que podem seguir a comptes i veure les seves publicacions, el consum habitual a TikTok parteix de suggeriments que ens proposa l’algoritme, i que es relacionen amb les d’altres usuaris que també han gaudit de les mateixes publicacions. Com més fem servir TikTok, més rellevants són els continguts que se’ns mostren i més ens agraden. Aquest benefici té una cara B: és molt addictiu. Difícilment estarem una estona a TikTok sense trobar alguna publicació que ens agradi. Les publicacions a TikTok són molt breus i la manera d’utilitzar l’aplicació també és molt intel·ligent: només hem de fer un moviment de dit per seguir descobrint nous continguts.

Com podem limitar-ne el consum? Si has viscut l’experiència d’utilitzar TikTok una estona, potser no ets conscient de quant pot arribar a enganxar. A més d’activar els controls parentals que proporciona l’aplicació, et recomanem establir pautes clares sobre com utilitzar TikTok i quant temps està permès fer-ho, perquè els teus fills siguin conscients de la necessitat de posar límits i realitzar altres activitats amb o sense pantalles.

Però tot això, té un risc: el de no avorrir-se mai. En un context ideal, ens encantaria que els nostres fills no estiguessin avorrits mai. La veritat és que l’avorriment permet fomentar la creativitat, fer-nos conscients dels límits del temps i tornar-nos a la realitat. Per als nostres fills també és important avorrir-se de tant en tant, aprendre a tolerar la frustració i estar desperts per descobrir nous interessos i oportunitats.

Article reproduït i traduït de: https://empantallados.com/noticia/por-que-engancha-tanto-tiktok/