Per què són importants els deures?

3 desembre, 2021

Gregorio Luri, autor de La escuela no es un parque de atracciones, és molt partidari de donar bons deures als alumnes. En una recent entrevista, afirmava: “Siempre a favor de los buenos deberes. Los niños ricos siempre están haciendo deberes: el niño rico hace deberes desde que sale de la escuela cuando llega a casa y se encuentra con un lenguaje sofisticado, cuando comenta el periódico, cuando su madre le dice “hoy viene a cenar mi amiga arquitecta” y cuando en vacaciones se van a ver el Louvre. O al teatro, o a la Ópera. Los culturalmente ricos siempre están haciendo deberes. Por eso los pobres tienen que hacer buenos deberes: para comenzar a alcanzar a los niños ricos. Los malos deberes son una condena absurda. Si en una carrera, al niño que va atrás, en vez de decirle que corra más le dices que no se preocupe, que llegue el último… lo estás engañando. Porque si quiere pillar al resto tendrá que esforzarse y correr un poco más. Es un hecho que los adultos tenemos presente: cualquiera que analice su propia vida lo sabe. Conocemos a personas que parecían limitadas en la escuela pero han sido insistentes y han conseguido dejar a atrás a algunos que parecían muy brillantes pero por las razones que sea se han ido quedando en los márgenes”.

En aquesta afirmació, Luri aposta fermament per una cultura escolar que iguali els alumnes en l’excel·lència, cadascú dins de les seves especificitats i característiques, però estirant-les cap amunt en l’exercici d’un esforç personal i col·lectiu que ens vol fer millors cada vegada més. Una bona escola és la que lluita per posar els alumnes desfavorits pràcticament al mateix nivell que els que ho han tingut tot des de naixement, insistint en la importància de la comprensió, per abordar des d’una entesa profunda en la complexitat de textos complexos. La vida és un panorama de textos complexos, per a la qual es necessiten les subtileses del domini d’un vocabulari ric, en connexió amb tots els matisos i les possibilitats que ens envolen.

Beneficis dels deures

Els deures són importants perquè desenvolupen habilitats bàsiques en els infants que els serviran durant tota la vida escolar i laboral. La millora de les notes, la disciplina, la gestió del temps, l’ús de recursos i la millora de la comunicació són habilitats vitals per a la vida que els obriran la porta a oportunitats úniques i els ajudaran as cultivar èxit en les seves trajectòries vitals. Fer els deures de manera regular s’ha de considerar com una inversió en el futur del vostre fill.

-Disciplina de la pràctica

Repetir una tasca diverses vegades pot resultar feixuc, però és important ajudar a augmentar l’habilitat i la comprensió del vostre fill sobre un tema. Els deures regulars faciliten la comprensió de determinats conceptes i augmenten la velocitat de comprensió envers conceptes més complexos.

Millores en la gestió del temps

Els deures van més enllà de la tasca en si; ajuden els infants a prendre el control de la seva càrrega de treball i augmentar les seves habilitats de gestió del temps. La data límit amb què cal complir amb els deures els ajuda a pensar de manera independent i a desenvolupar habilitats per resoldre problemes. Bona part dels problemes de la vida adulta estan vinculats amb la gestió del temps i les responsabilitats.

-Diàleg entre l’alumne, la família i l’escola

Els deures serveixen de pont i poden ajudar els professors i els pares a aprendre més sobre com aprenen els alumnes, proporcionant una comprensió més profunda de com abordar el seu aprenentatge i desenvolupament. Molts pares també volen que el seu fill rebi deures perquè puguin entendre i fer un seguiment del que estan aprenent a l’escola.

-Aprendre a treballar en un ambient còmode

Els deures són una oportunitat per aprendre i retenir informació en un entorn on els infants se senten més còmodes, la qual cosa pot ajudar a accelerar el seu desenvolupament.

-Autonomia en l’ús de materials addicionals per aprendre

És important que els nens s’acostumin a fer servir fonts suplementàries d’aprenentatge com les biblioteques o Internet. Els deures els ensenyen a buscar activament la informació utilitzant aquests recursos per realitzar tasques, i aquesta és una habilitat que serà fonamental al llarg de la seva vida.

-Preparant la globalització

Els deures regulars ajuden els nens a elaborar un sistema personal d’estudi que els serà de gran ajuda quan hagin d’estudiar per a proves i exàmens més globalitzadors i extensos. Als nens familiaritzats amb la rutina de fer els deures els serà fàcil adaptar-se a un horari de repàs a casa. Habilitats com l’accés a materials d’aprenentatge, la gestió del temps i la disciplina ajudaran a millorar la manera com els nens es preparen per als exàmens i milloren les qualificacions.

-Temps addicional per aprendre

Els nens aprenen a diferents ritmes i el temps que passen a l’aula pot ser que no sigui suficient perquè alguns alumnes comprenguin completament els conceptes clau d’una assignatura. Tenir temps addicional per aprendre a casa pot ajudar els nens a obtenir una comprensió més profunda del que farien si només depenguessin del seu temps a l’escola. Els deures són importants perquè donen als pares i als fills la llibertat i el temps per centrar-se en aspectes que poden trobar difícils. Aquest temps extra pot marcar una gran diferència quan es tracta d’exàmens i notes.

 

Com puc ajudar el meu fill a fer els deures?

-Establir una zona de la casa per fer deures

Tenir un espai dedicat perquè els nens facin els deures els ajudarà a treballar amb major concentració. Procureu que estigui ben il·luminat i proveït de tot el que necessitaran per a les seves tasques.

-Horari de treball

Fixar un horari de treball ajuda els nens a acostumar-se a treballar a casa de manera independent. Alguns nens treballen millor al matí, mentre que altres poden preferir la tarda. Negocieu amb el fill una rutina en la qual el vostre fill sigui pugui ser més productiu.

-Procureu que estiguin aprenent

Els deures són importants, però només si els nens aprofiten aquest temps per aprendre. Si els feu la feina, no viuran cap dels avantatges que hem enumerat anteriorment. És important que estigueu allà per donar-los suport i ajudar-los a entendre la feina, perquè puguin fer-ho tots sols.

-Lloar el treball i l’esforç

Reconèixer el treball que fan i felicitar-los per l’esforç és una bona manera d’aconseguir que els nens responguin positivament als deures.

-Ajudeu-los a planificar

Els nens poden quedar aclaparats si tenen molta feina per fer. Si de vegades tenen massa deures, ajudeu-los a fer un pla i dividiu la feina en seccions. Això els ajudarà a fer que la feina sigui més accessible.