Com puc viure la Setmana Santa?

15 abril, 2022

La Setmana Santa són uns dies per a pregar i reflexionar especialment en la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. Amb aquests fets el Fill de Déu va alliberar la humanitat dels seus pecats i la va rescatar per a la vida eterna. Aquests dies acaben amb la Resurrecció, que és la veritat fonamental de la nostra fe. Hi ha diverses celebracions que proposa l’Església per a viure la Setmana Santa. Quines?

Diumenge de Rams comença la Setmana Santa. Se celebra l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, on tot el poble l’alaba amb cants, palmes i branques d’olivera. Per recordar aquest fet es duu a terme en moltes parròquies la benedicció de les palmes i els rams abans de celebrar la missa.

Dijous Sant a la tarda es recorda l’Última Cena de Jesús amb els seus apòstols, quan els va rentar els peus donant-los un exemple de servei, instituí l’Eucaristia per a quedar-se en el pa i el vi i també instituí el Sacerdoci. A la missa es reviuen aquests fets. Després Jesús va anar a pregar a l’hort de Getsemaní fins que el van detenir. Per aquest motiu després de les celebracions, algunes esglésies romanen obertes fins a la nit perquè es pugui anar a pregar davant de l’Eucaristia, el que es coneix com a “Monument”.

Divendres Sant es llegeixen els textos de la passió i mort de Nostre Senyor: l’empresonament, els interrogatoris d’Herodes i Pilat, la flagel·lació, la coronació d’espines i la crucifixió, i es fa l’adoració de la Creu. Es pot combregar amb les formes reservades el dia anterior, però no hi ha consagració. Dia de penitència, és bon moment per a fer un Via Crucis. Aquest és el dia que hi ha més processons pels carrers dels pobles de Catalunya.

Dissabte Sant o de Glòria és el dia entre la mort i la Resurrecció de Jesús. És un dia que Jesús és absent i, per tant, les imatges es cobreixen i els sagraris romanen buits. Cap al vespre se celebra la Resurrecció de Jesús amb una vigília pasqual. En aquesta celebració es beneeix l’aigua i s’encenen les espelmes en senyal de la Resurrecció de Crist, la gran festa dels catòlics.

Diumenge de Resurrecció o de Pasqua és el dia més important i alegre, ja que Jesús ha vençut la mort i ens ha donat la vida. Com els altres diumenges de durant l’any, si s’ha anat a missa el dia abans a la tarda no cal tornar-hi. A partir d’aquest dia comença el temps Pasqual, un temps de joia per l’Església.

 

Publicat a: https://opusdei.org/ca/article/que-es-la-setmana-santa/