joan-enric-talo

Entrevista a Joan Enric Taló

31 octubre, 2019

Joan Enric Taló: “Sempre insisteixo als meus alumnes que l’objectiu dels projectes internacionals no ha de ser fer diners sinó canviar el món”. Entrevista completa, tot seguit.

Aquesta setmana hem volgut entrevistar Joan Enric Taló Valls, professor que durant els darrers anys ha brindat als estudiants de Bell-lloc l’oportunitat de crear projectes amb un impacte global. Amb la seva passió i experiència, ha contribuït a aconseguir que els seus alumnes guanyessin diversos premis d’emprenedoria a nivell internacional.

-Gràcies per concedir-nos aquesta entrevista, Joan Enric. Quins són, al teu parer, els fonaments de les assignatures que imparteixes a Bell-lloc?

 Jo diria que els meus dos grans eixos d’actuació són la internacionalització i l’emprenedoria. Quan parlem d’internacionalització, ens referim a oferir als alumnes l’oportunitat d’elevar els seus horitzons per tal que puguin treballar amb companys d’altres països i cultures. A través de la internacionalització es prepara els alumnes per a un món globalitzat on tot forma part d’un sol context. En el futur, en qualsevol feina o empresa en la qual treballin hauran de contactar amb persones d’altres països perquè el mercat és únic.

Pel que fa a l’emprenedoria, els alumnes adquireixen competències que posteriorment els seran molt útils en el món laboral. Em refereixo a aspectes com ara la creativitat, la iniciativa, la perseverança, el treball en equip… En els àmbits d’emprenedoria sempre procuro donar als meus alumnes un bagatge d’educació financera, convidant-los a portar a la pràctica una idea de negoci.

-En quines assignatures i projectes treballes la internacionalització i l’emprenedoria?

Aquests dos eixos es treballen a partir de tercer d’ESO, a l’assignatura d’emprenedoria. A tercer desenvolupen el programa APPEDUCATION, que és un programa dissenyat pel GSMA, associació que organitza el Mobile World Congress i que compta amb una plataforma educativa anomenada M-Schools, en la qual es troben diferents programes. APPEDUCATION és un dels programes que ofereixen.

A APPEDUCATION busquem solucionar un problema social creant una aplicació per a dispositius mòbils. Primer els alumnes aprenen com es fa una aplicació mòbil i en grups han de buscar un problema social que sigui rellevant. A continuació dissenyen l’aplicació, i al mes de maig tots els projectes es presenten als APPEDUCATION AWARDS. A partir d’aquí, si un grup surt seleccionat, passa a la fase final, en la qual presenta el seu projecte en una fira a Barcelona. Si resulta guanyador, els alumnes que han dissenyat l’app tenen com a premi participar en un campus tecnològic a l’estiu. 

-Quina continuació tenen aquests projectes a quart d’ESO?

A quart d’ESO els alumnes poden cursar l’assignatura d’emprenedoria.  Allà implementem el programa Joves Emprenedors i el Company Program del Junior Achievement. Són programes similars als de tercer d’ESO, però els de quart ofereixen als alumnes molta més formació en màrqueting, finances, Design Thinking, etc.

Els alumnes trien una idea que solucioni un problema social, aprenen a fer un estudi de mercat, dissenyen un model de negoci i el porten a la pràctica. Sempre insisteixo als meus alumnes que l’objectiu no és fer diners, sinó millorar el món. Per tal de resoldre el problema, els alumnes entren en contacte amb companys d’altres països a través del programa Erasmus+. Alguns d’aquests alumnes tenen l’oportunitat de presentar el seu projecte en una fira internacional.

A final de curs, tots els alumnes de l’assignatura d’emprenedoria de quart fan un examen avalat per la Comissió Europea. Si el superen, obtenen un diploma oficial que certifica tot el que han après durant el curs.

-Quins avantatges creus que aporten els projectes que promous?

A través d’aquests projectes, tant els alumnes com els professors que hi participen s’obren a una oportunitat de desenvolupament professional molt important i amplien la xarxa de contactes a nivell internacional. Aquestes experiències aporten un component de motivació que eixampla els horitzons dels alumnes i els provoca un canvi de mentalitat. Molts d’ells es plantegen anar a estudiar o a treballar a l’estranger perquè han entrat en contacte amb un món d’oportunitats que abans desconeixien.