Bell-lloc entre els finalistes del Challenge BigData 2022

4 maig, 2022

El passat 1 d’abril, i dins l’assignatura optativa de quart d’ESO de Tecnologia (BigData), els alumnes han preparat un repte per solucionar un dels problemes relacionts amb l’Agenda dels ODS 2030 mitjançant l’anàlisi de dades o BigData.

El repte consistia a abordar un dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides de la seva elecció, tot cercant i analitzant Datasets de fonts OpenData. El big data i la intel·ligència de les dades eren la clau per assolir aquest objectiu. En aquest context, el repte consisteix en analitzar dades i elaborar una notícia sobre l’anàlisi de les dades i la cerca de patrons que puguin explicar i abordar solucions al problema detectat.

En aquest projecte hi ha participat 6 grups de Bell-lloc en temàtiques tant diverses com la gestió de residus, la predicció de la Corva de contaminacions COVID-19 a través de les cerques de Google, si la producció de més energia suposa més contaminació, l’efecte dels plàstics i els micro-plàstics, si el COVID-19 és el culpable de l’atur 2019 a Catalunya o les desigualtats que segueixen vigents al segle XXI.

Enguany el Challenge d’EduCaixa han unit tots els programes que tenen (empren, bigdata, becritical i steam) en un sol challenge que era: en base als ODS de les Nacions Unides, identificar una causa que els commogui i desenvolupar iniciatives que contibueixin a la seva realització, segons cada programa. En ell nostre cas, el del programa BigData, calia: plantejar, analitzar i visualitzar la causa i l’ODS del seu interès focalitzant-se en un context i un període determinat i elaborar una notícia explicant-t’ho.

El grup format per l’Oriol Vilamitjana Ciurana, Robert Gabriel Meremzoi, Martin-José Dapena Moloney i Izan García Rubio, amb el seu estudi anomenat: La malaltia silenciosa, varen estudiar com els infarts són la segona causa més important de mortalitat en el nostre país. Aquest equip ha estat seleccionat, d’entre un total de 1.352 treballs de tota Espanya i Portugal, per participar juntament amb els altres 19 del programa BigData a la segona fase del Challenge que tindrà lloc a Barcelona els propers 4, 5, 6 i 7 de Maig.

Durant aquests dies, des la Universitat Popeu Fabra, els alumnes s’enfrontaran a un nou repte que serà millorar el seu estudi mitjançant la metodologia Connectar-construir-compartir. Per això durant els quatre dies ha d’aplicar allò que aprendran en conferències dels experts, consells dels seus programes homòlegs i aportacions dels seu coach, en el seu projecte, una malaltia silenciosa i que hauran de defensar el dissabte 7 de maig davant de tots els participants al challenge i un tribunal d’experts en BigData.

Això els donarà peu a accedir al premi final que serà un viatge formatiu de deu dies a Silicon Valley de dues setmana a l’estiu.

Projecte: https://sites.google.com/bell-lloc.org/rayo-mqdata/p%C3%A0gina-dinici

Moltes felicitats a tots els participants.