Educar en i per la solidaritat

23 maig, 2018

Aquesta setmana hi ha hagut l’entrega de premis del ja XVIII concurs PREMI SOLIDARITAT XAVIER FÀBREGA, on tres alumnes d’Infantil Bell-lloc han estat guardonats en la Categoria de Dibuix.

La setmana passada vam tenir un recapte de productes de menjar i d’higiene pel Banc dels Aliments i Càrites Girona.

Per Nadal vam organitzar també una campanya solidària, i ben aviat, a la festa de fi de curs, gaudirem d’un estand amb begudes i gelats i els guanys es destinaran a donar un cop de mà a l’associació “Lluito per tu”.

I és que d’això es tracta: de viure la solidaritat! Tan important i necessària alhora!

Cal educar els infants ja des de ben petits perquè siguin solidaris. La solidaritat implica empatia, generositat i sensibilitat, aspectes vitals que necessitem per viure en societat.

Els adults, tant pares com mestres, hem de ser el primer exemple de solidaritat, demanant als altres com estan, si necessiten ajuda, compartint el nostre temps, esforços, recursos, … És essencial que els infants s’adonin i aprenguin que cal saludar els altres, preocupar-nos per les seves necessitats, compartir el que faci falta, ajudar sense esperar res a canvi,… Aquestes petites accions altruistes els faran millors persones i s’adonaran en un futur que rep el qui més dóna.

Si ens centrem en l’entorn de les aules, la solidaritat es pot treballar de diverses maneres: en la resolució de conflictes, comprometent-nos amb el que aprenem, cooperant i participant, ajudant els altres en el seu aprenentatge, compartint idees, recursos, problemàtiques, …

Tots plegats ens hauríem de plantejar si ens comprometem i impliquem en accions concretes de l’escola, el barri o la ciutat; i a un nivell més ampli, si participem i actuem, dins les nostres possibilitats, per resoldre problemes nacionals i internacionals, col.laborant en diferents campanyes i projectes cooperatius.

I és que, en definitiva, la solidaritat s’educa posant-la a la pràctica; i  s’exerceix horitzontalment, fet que implica respecte mutu.