Projecte Interaules per participar en el Temps de Flors de Girona

31 maig, 2023

A les escoles procurem que tots els aprenentatges siguin el més significatius possible. Us volem explicar un exemple molt interessant: un problema que va partir d’una realitat. Els comerciants de la Zona U Girona (Carrer Nou, Petit Santa Clara i Avinguda Sant Francesc) organitzen una exposició per Temps de Flors Girona. El tema d’enguany era el problema de la falta d’aigua, i l’objecte representatiu que teníem per decorar era un pou d’aigua. Com cada any, vam pensar amb els infants d’infantil quina flor ens interessava més lluir al nostre muntatge. Durant el passeig científic, recurs educatiu de Bell-lloc Infantil, vam decidir que la flor que més ens fascinava, miràvem i oloràvem eren les petites margarides que neixen enmig de la gespa verda i fresca de l’entorn de Bell-lloc. 

Vam decidir que el pou havia de ser rodó. Així és com sempre hem vist els pous del nostre entorn proper: cases, masies… Però, com treuríem aigua d’un pou? Amb una galleda, ben cert! I com la faríem arribar fins les nostres mans? Doncs sí! Amb l’ajuda d’una politja.

Vam indagar sobre aquest invent ple d’enginy, vam explorar els seus usos, observar la seva forma, descobrir com girava la roda. Tot això ens va portar a voler-ne fabricar una de pròpia. Ens veiem limitats pel pressupost, i altres necessitats que vam anar pensant, però faríem una politja el més real possible. Ja està! Una impressora 3D!!! Això era tot el que ens feia falta per copiar la politja i que aquesta passés a ser útil pel que volíem. 

Els alumnes de i5 vam demanar ajuda per carta als alumnes grans de l’ESO de Bell-lloc. Havíem llegit per instagram la notícia que ells, durant la pandèmia, havien fabricat respiradors per ajudar l’Hospital Josep Trueta a cobrir les necessitats que tenien. Vam concretar un dia i una hora i els alumnes i professors ens van ajudar a fer la politja: primer la vam dissenyar amb un ordinador, llavors la vam imprimir en 3D i finalment la vam pintar.

Els projectes interaules ens ajuden a emmirallar-nos amb els alumnes més grans. Als grans ens ajuda a aprendre de la docilitat dels petits, ens fan adonar que podem demanar ajuda quan la necessitem, aprenem a compartir el temps i els projectes, ens fomenta l’esperit emprenedor, ens impulsa a somiar i fer els somnis possibles. Ajudant, ens ajudem!

Gràcies, Zona U, una vegada més per la bona organització i per ser facilitadors a l’hora de visibilitzar les escoles i col·legis de la ciutat. Ens fa molta il·lusió participar en el Temps de Flors de la nostra preciosa ciutat!