Sr. Manel Montoliu i Guillem Vila Siles

Treball de recerca premiat al Certamen Estatal de Jóvenes Investigadores

21 gener, 2018

El treball de recerca d’en Guillem Vila Siles titulat “La bellesa molecular del card marià”  ha estat premiat a la fase final del Certamen de Jóvenes Investigadores convocat pel Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.

Els treballs preuniversitaris de recerca són un dels esperons dels que es disposa a les escoles per estimular i inculcar als estudiants l'interès per la investigació científica.

En totes les comunitats autònomes hi ha diferents convocatòries, totes elles amb les seves característiques específiques que les fan summament atractives per a treballs de totes les àrees del coneixement.

 Jóvenes Investigadores és el certamen de referència a Espanya per als investigadors preuniversitaris i té per objectiu despertar la vocació investigadora entre els joves estudiants de 15 a 20 anys. El treball a presentar pot ser realitzat individualment o en equip, amb un màxim de tres components per equip.

El Certamen de Jovenes Investigadores és una iniciativa de la Secretaria General d'Universitats i de l'Institut de la Joventut posat en marxa l'any 1988 i que està organitzat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i pel Ministeri de Sanitat, Serveis socials i igualtat comptant amb la col·laboració de la Universitat de Màlaga, la Universitat Politècnica de Madrid, el Consell Superior d'Investigacions Científiques, la Reial Societat Espanyola de Física, la Societat Científica Informàtica d'Espanya i la Fundació Once.

A la convocatòria de l'any 2017 es van presentar 179 treballs corresponents a 255 estudiants. Tots dos nombres són inferiors als de convocatòries immediatament anteriors, descens probablement originat pels canvis de calendari de la present convocatòria, canvis originats per raons administratives de l'Estat. De tots els treballs presentats, el jurat fa una rigorosa selecció dels 40 millors que seran presentats públicament al Centre Eurollatinoamericà de la Joventut (CEULAJ) situat a Mollina, Màlaga.

La distribució de treballs seleccionats per comunitats autònomes ha estat la següent:

Madrid: 12; Múrcia: 8; Catalunya: 6; Galícia: 4; Andalusia: 2; Castella-Lleó: 2; Navarra: 2; Aragó: 1; Canàries: 1; Extremadura: 1; València: 1.

Dels sis treballs seleccionats d'estudiants catalans només un era de Girona, el d’en Guillem Vila Siles, alumne de Bell-lloc del Pla de la promoció de 2017 i que ara està estudiant Químiques a la Universitat de Girona. Tot i estar convalescent d'una recent intervenció quirúrgica, Guillem va fer un esforç extraordinari i va realitzar una presentació dinàmica i encertada i va contestar amb eficàcia a les preguntes dels membres del tribunal.

Guillem va rebre un merescut tercer premi en aquesta convocatòria de Joves Investigadors.