XX Premi Solidaritat Xavier Fàbrega- Les pantalles et connecten a les persones?

10 febrer, 2023

 

“Les pantalles et connecten a les persones?“: Sota aquest títol s’emmarca una nova edició del Premi Solidaritat Xavier Fàbrega, un concurs literari i artístic que esdevé anualment un referent a les comarques gironines.

Fa tres anys vam pensar aquest tema per al Premi, va arribar la pandèmia i es va haver d’anul·lar. Ens ha semblat que ara el podríem recuperar, ja que ha tingut i té més vigència que mai.

 

Consulta les bases del concurs.

Enguany, i com és costum, tindrà lloc una nova edició del Premi Solidaritat Xavier Fàbrega per a alumnes de primària, de secundària i de batxillerat dels centres escolars de Catalunya i per a públic en general.
Aquest premi, que s’ha constituït com un referent, ofereix la possibilitat de presentar les propostes en diferents formats, que van des de la narrativa o redacció, passant pel dibuix i la fotografia.
Aquesta edició, que és la 20a, proposa un tema d’interès general, però que dista dels temes plantejats en edicions anteriors. Aquest gir, gens improvisat, posa el focus en un tema candent i que ens afecta en el món que ens envolta, en les relacions interpersonals i en la nostra vida: “Les pantalles et connecten a les persones?”
És ben sabut com les pantalles estan integrades en la nostra vida diària i com han modificat molts aspectes de la nostra existència. L’ús o l’abús d’aquestes determina o pot determinar el nostre futur com a persones plenes. Sens dubte, aquesta proposta del XX Premi Solidaritat  ens farà reflexionar sobre aquesta deriva i sobre les possibles solucions, tot mostrant un reflex força realista de la nostra societat.
Avui en dia vivim envoltats de pantalles de tota mena, que a tothora reclamen la nostra atenció. Les pantalles són seductores: ens obren finestres al món, i són capaces de resoldre’ns en un tres i no res un munt de dubtes i gestions. També ens ofereixen grans oportunitats de distracció que, si badem, es poden convertir en hores d’exposició a les infinites possibilitats dels entorns digitals. Les pantalles captiven petits i grans; amb un simple clic ens transporten a realitats fins ara desconegudes, a territoris ben allunyats. Ens allunyen també de les persones que tenim al costat? Ens fan la vida més fàcil, o més estressant? Ens ho posen difícil per tenir converses amb amics, per mirar-los directament als ulls? Ens estan retallant les agradables aventures que podríem passar en el món real? La vida que val la pena es troba al ciberespai? Ens fan més oberts o més tancats en les nostres preferències? Ens fan més lliures, o més esclaus de la immediatesa?

Modalitats

Dibuix:

Es podrà utilitzar qualsevol tècnica.

Al davant del dibuix no hi ha d’haver cap referència, ni de l’autor, ni de l’escola, etc.

És opcional utilitzar la plantilla/model en suport A3 la plantilla/model en suport A-4 descarregable

Redacció i narració literària:

Les obres hauran de ser inèdites i escrites en català.

Els criteris de lliurament s’hauran de complir.

Criteris d’edició: lletra Arial, núm. 12. Interlineat 1,5.

En els cursos de Primària, les obres es poden presentar escrites a mà.

Els fulls només poden estar impresos per una cara.

És opcional utilitzar la plantilla/model del suport A-4 descarregable

Fotografia:

La fotografia pot ser en color o en blanc i negre.

No s’acceptaran fotomuntatges.

Cada autor pot presentar un nombre màxim de 3 fotografies, les quals no podran excedir de 6Mb cadascuna.

La fotografia s’enviarà per correu electrònic a alumni@bell-lloc.org.

El format haurà de ser en jpg, sense marges, i amb el seu corresponent títol.

En el mateix correu, s’haurà d’adjuntar un arxiu en pdf per tal de mantenir l’anonimat. Aquest arxiu caldrà que contingui la identificació de l’autor, adreça, telèfon i títol de la fotografia.

Altres

Les obres presentades seran propietat de l’Agrupació.

Els títols de les redaccions, narracions i fotografies no poden ser els mateixos que el tema del premi.

El fet de no complir les bases del premi pot implicar la desqualificació de l’obra.

Narració i dibuix: cada autor només pot presentar una obra de cada modalitat.

Calendari del premi

Termini per lliurar les obres: Divendres, 12 de maig de 2023 

Les obres s’han d’enviar a:

Premi Solidaritat Xavier Fàbrega

Alumni Bell-lloc
Can Pau Birol, 2-6
17005 Girona

 

Les fotografies s’han d’enviar a: alumni@bell-lloc.org

Lliurament de premis: Dimarts, 6 de juny de 2023 a 2/4 de 8 del vespre Auditori Espai Fundació “la Caixa” Plaça Poeta Marquina, 10 17002 Girona

Les obres guanyadores es podran veure a la pàgina web: www.bell-lloc.org