La vida passa a l’exterior: el passeig científic

8 novembre, 2023

Els espais exteriors són idonis per generar experiències interessants d’aprenentatge.

Serveixen als infants per seguir comprenent el funcionament de tot el que els envolta. A Bell-lloc infantil ens formem en equip per ajudar-nos a activar la part creativa, reflexiva i pedagògica per aprofitar els espais exteriors durant el passeig científic. 

De manera natural, tenim un entorn on podem “fer màgia”: natura viva, més de cent espècies d’arbres i vegetació diferent, ocells… El jardí ens procura una gran diversitat de propostes i oportunitats. 

Treballem els interessos motrius, investiguem els transvasaments, juguem amb els companys, contemplem la meravellosa natura, escoltem els sons i aprenem a discriminar-los, descobrim tot el que passa a fora. 

Aquesta “vida exterior” la traslladem a l’aula, buscant una continuïtat amb les vivències, i procurem que els materials dels minimons, els objectes de les peces soltes segueixin donant resposta a les seves inquietuds. Així l’entorn de l’aire lliure és present també enmig de les quatre parets.

Quina alegria que tenen els infants de poder tenir un contacte diari amb la natura, els jardins, els bosquets de l’escola, quina meravella i quina sort!

Procurem programar aquest espai de manera diària i gaudim d’un temps sense pressa, afavorint el descobriment i la curiositat intrínseca dels infants.

Les educadores anem formant la mirada en cada passeig, fent reflexionar sobre la bellesa de les coses. Hi som plenament, gaudint també de la descoberta dels petits i de les relacions que sorgeixen en un ambient de calma, alegria i amistat. 

Les matemàtiques experimentals, l’adquisició del llenguatge i la descoberta del jo hi són presents en tot moment. 

Petits i grans aprenem a aturar-nos i a parar atenció en les descobertes significatives.