Quan dir sí, quan dir no

10 maig, 2021

Com transmetem les conseqüències, els motius, els perquè? Com guiem l’aprenentatge sense intervenir ni abusar de les nostres indicacions? Com acompanyem en el procés educatiu de l’infant? És útil prohibir? Serveix d’alguna cosa “abusar” del NO? A totes aquests interrogants i preguntes que moltes vegades es fan els pares amb nens i nenes en edat escolar en donem resposta amb la professora d’infantil Maria Riera Brell, a través de la videoconferència on ens parla sobre la gestió del no.

La seguretat que proporcionen a l’infant els límits i les normes acompanyades d’un bon entorn afectiu ajuden als nostres fills i filles a:

  • Tenir estabilitat emocional: els infants amb límits clars, solen acertar més les seves decisions i tenen millor tolerància a la frustració que si estan en ambients més permissius.
  • Tenir seguretat: l’emoció estrella en l’etapa educativa de les primeres edats. Si es treballa de manera conscient, pot marcar la seva personalitat de manera molt positiva.
  • Tenir admiració vers nosaltres: Som els referents dels nostres fills i filles i ells admiren la nostra coherència i equilibri.
  • Tenir un bon exemple: És fonamental que el nostre exemple els marqui el camí a seguir. Els infants ens imiten en tot i també saben veure quan diem una cosa i en fem una altra. Ens imiten el que està bé i també el que no fem tan bé. Som el seu model.
  • Tenir motivació: Si els fem veure que són capaços i que compten amb tota la nostra estima i companyia.
  • Tenir capacitat d’esforç: Fer el bé, complir les normes, respectar els límits, esperar-se,  no sempre és fàcil. Complir-les, respectar-los, esperar-nos els fa augmentar la seva capacitat d’esforç.
  • Tenir alegria!: Si hi ha alguna cosa que els nens demanen és compartir amb els seus pares moments de gaudi. Als nens els apassiona jugar amb nosaltres, fer coses junts i passar temps en família.

Si estem al seu costat tindrem moltes oportunitats per treballar la gestió del NO.