La Música com a eina de suport

5 març, 2021

BELL-LLOC INFANTIL vetlla per a una educació musical en els primers anys de vida…molt valuosa per a les habilitats lingüístiques de cada infant 

La  MÚSICA, com a eina de suport per al LLENGUATGE, promou el desenvolupament de capacitats i habilitats que afavoreixen l’evolució del llenguatge oral i de les habilitats comunicatives. Ambdues comparteixen vies de processament cerebral i presenten un desenvolupament semblant en els processos d’adquisició.

Tant un llenguatge com l’altre segueixen un procés paral·lel ja que, per aprendre una llengua, és precís adquirir elements bàsics per la producció de paraules i, encara que els components de la música són diferents del llenguatge oral, el procés bàsic d’aprenentatge és similar: escoltar-reconèixer-reproduir.

Ruiz (2011) afirma que simplificant els processos d’adquisició del llenguatge i de la música podríem dir que els dos parteixen del crit i del balboteig i es basen en l’escolta i la imitació dels models fins a arribar, progressivament, a la comprensió i utilització conscient de paraules o melodies i a l’aprenentatge dels codis gràfics (lectoescriptura) i en l’estudi de les estructures del llenguatge (gramàtica/teoria de la música).

Alguns estudis de científics demostren que l’etapa d’alfabetització dels infants es veu més estimulada amb la música. Mitjançant les cançons infantils, en la que les síl·labes són rimades i acompanyades de moviments gestuals al cantar, l’infant millora la seva comunicació i, per això, pot arribar a entendre millor el significat de les paraules, millorar el poder de concentració, l’aprenentatge i el raonament lògic i matemàtic;  escoltant música  des dels primers anys de vida, desenvolupen especialment algunes regions sensorials i motores, augmentant la connexió entre neurones;…

La repetició és bàsica a Infantil, ja que és la base de l’assaig error que farà que tots i cadascun dels nens puguin evolucionar. És amb les cançons, melodies i materials coneguts que s’atreveixen a provar, cantar, tocar els instruments i progressar en el seu aprenentatge!

Així pares…que no pari la MÚSICA!