Fortalesa B!Caràcter: Optimisme

Orientacions per als pares de 1r i 2n d'ESO - Competència del mes de gener

OBJECTIU: BUSCO EL COSTAT POSITIU DE LES COSES

ER PENSAR-HI…

Les següents preguntes poden ajudar-vos a reflexionar sobre algunes maneres de cooperar des de casa amb el programa per al desenvolupament de les fortaleses del caràcter en el qual participa el vostre fill.

 1. Hi ha un ambient optimista a la meva família? Fem broma habitualment?
 2. A les converses, procurem mostrar-nos positius o ens deixem abatre pel desànim amb freqüència?
 3. És bo que el noi vegi que les contrarietats es poden acceptar amb alegria. En som conscients? Procurem posar-ho en pràctica per donar exemple?

COM PODEM AJUDAR-LO?

Els següents suggeriments indiquen en quines tasques es fa necessària la implicació personal per part dels pares. L’objectiu dels temes proposats és mostrar les possibilitats de suport al vostre fill per al desenvolupament de la fortalesa del caràcter d’aquest mes.

 1. Procurem ser la memòria viva dels seus moments més inspirats, recordant aquelles ocasions on el nostre fill va fer alguna cosa molt bé.
 2. Convé acompanyar els nostres fills en els seus problemes i dificultats. Per aconseguir que aquest acompanyament sigui efectiu, cal que els escoltem empàticament. Pot ajudar-nos seguir aquests passos:
  1. Escoltar el seu problema i intentar repetir el que ens ha dit amb unes altres paraules (p.e. “Així que el teu amic Marc t’ha deixat de parlar”).
  2. Intentar descriure els seus sentiments causats per aquell problema (p.e. “Deu causar molta tristesa que un dels teus millors amics ja no et parli”)
  3. Descobrir les necessitats que expressen aquells sentiments (p.e. “Tu voldries que la teva relació amb en Marc fos com abans, oi?”)
  4. Ajudar-lo a veure de quina manera es poden satisfer aquestes necessitats. (p.e. “Què podries fer per intentar refer la teva amistat?”).
 3. Fomentar l’esperança. En demanar als nostres fills que compleixin les seves obligacions, els expliquem els bons resultats que el seu esforç tindrà en el seu futur, el dels altres, a la família i a la societat. 
 4. Els donem exemple en la resolució de problemes: d’una manera alegre tractem de superar les dificultats i reaccionem amb calma davant les sorpreses desagradables. 
VÍDEOS SOBRE OPTIMISME
Altres fortaleses:

Gestió de l'entorn

Mentalitat oberta

Justícia

Sobrietat

Valentia

Lideratge

Civisme

Dimensió personal