Fortalesa B!Caràcter: Optimisme

Orientacions per als pares de Batxillerat - Competència del mes de gener

OBJECTIU: SÉ VEURE ELS ASPECTES POSITIUS DELS ALTRES

PER PENSAR-HI…

Les següents preguntes poden ajudar-vos a reflexionar sobre algunes maneres de cooperar des de casa amb el programa per al desenvolupament de les fortaleses del caràcter en el qual participa el vostre fill.

  1. A les converses familiars, fem comentaris sobre els èxits d’altres persones de forma irònica? Sabem parlar-ne de forma sincera i respectuosa?
  2. Sentim i expressem el nostre respecte i admiració per personatges públics de l’esport, la cultura o la política, i ens oblidem dels èxits de les persones que ens són properes? 
  3. Acostumo a lloar amb naturalitat les coses que els altres fan bé o em resulta incòmode perquè sembla que els vulgui adular?
  4. Mirem de no ser envejosos i intentem no fer comparacions quan un conegut nostre ha ascendit a la feina, ha assolit algun èxit, etc.? 

COM PODEM AJUDAR-LO?

Els següents suggeriments indiquen en quines tasques es fa necessària la implicació personal per part dels pares. L’objectiu dels temes proposats és mostrar les possibilitats de suport al vostre fill per al desenvolupament de la fortalesa del caràcter d’aquest mes.

  1. Una bona manera d’enfortir l’autoestima dels fills és la lloança, però cal anar en compte, ja que –si no ho fem bé– la lloança també pot generar sentiments de dependència i inseguretat. Una bona manera de lloar el nostre fill és simplement descrivint allò que veiem que ha fet bé i expressant els nostres sentiments positius que ens ha provocat. 
  2. Assolir petits objectius i superar dificultats, ajuda a enfortir la nostra autoestima i madurar la nostra personalitat. Per això serà bo ajudar el nostre fill a concretar petits reptes que superar, aspectes de millora en els estudis, l’esport, la col·laboració a casa, la relació amb els altres, etc.
  3. Conversar a casa sobre els ídols i personatges favorits del món de l’esport, la ciència, el cinema, etc. Donar importància a la diferència entre els èxits que resulten d’usar bé els talents rebuts o d’un treball dur i els èxits que es basen en la riquesa, la bellesa o la popularitat.
VÍDEOS SOBRE OPTIMISME
Altres fortaleses:

Gestió de l'entorn

Mentalitat oberta

Justícia

Sobrietat

Valentia

Lideratge

Civisme

Dimensió personal